Тірамісу “Новорічна казка”

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Тірамісу (Tiramisù) — класичний італійський десерт, один із найпопулярніших у всьому світі! У перекладі з італійської — «підбадьорюй мене». Адже в його складі є кава з алкоголем та какао-порошок із шоколадом! Тираміс відноситься до досить молодих десертів. Перші публікації про нього з’явилися в 30-ті роки минулого століття… Варіацій на тему тірамісу досить багато і сказати про те, який рецепт є класичним та оригінальним складно! Швидше за все тут кожен собі робить вибір. Я, наприклад, противник вживання та використання в їжу сирих яєць! Тому мій варіант – заварювання жовтків на водяній бані та їхнє знезараження! Мабуть, цей момент є найскладнішим у всьому процесі приготування цього казкового десерту! І другий момент — очікування! Адже в холодильнику десерт має провести 8 годин!!!
Для мене тірамісу чомусь є зимовим десертом і дуже новорічним! Тому з радістю ділюся з Вами своїм рецептом напередодні свят.

Інгредієнти

  • 200 мл Вершки (33%)
  • 300 грам Сир Маскарпоне (або аналог – вершковий крем-сир)
  • 4 шт. Яєчні жовтки
  • 100 грам Цукор
  • 25 грам Вода
  • 10 шт. Савоярді (печиво)
  • 150 мл Кава (заварне Еспресо)
  • 40 мл Ром (темний або коньяк)
  • 2 ст.л. Какао-порошок
  • 2 ст.л. Шоколад чорний (стружка)
  • 7 грам Желатин (якщо десерт готуємо у вигляді торта для нарізування)

Кроки приготування

Крок 1

Підготуємо інгредієнти для крему: крем-сир Маскарпоне, вершки не нижче 30% жирності, яєчні жовтки та цукор. Зараз ринок пропонує багато аналогів італійського вершкового сиру, тому обирайте цей інгредієнт зі своїх уподобань.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Шаг 2

Відокремлюємо жовтки від білків. Білки прибираємо в холодильник – вони нам не знадобляться. Використовуйте їх для інших десертів (зефір, десерт Павлова, безе, ангельський бісквіт, макарони та ін.) Беремо вогнетривку миску, додаємо до жовтків цукор і 25 мл води.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 3

Попередньо ставимо воду на вогонь і доводимо до повільного кипіння, встановлюємо вогнетривку миску на каструлю, щоб її дно не торкалося окропу. Акуратно збиваємо жовтки на паровій бані та доводимо масу до 84 градусів. Не перегріваємо, бо жовтки можуть звернутися!

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 4

Маса збільшуватиметься в обсязі та білітиме. Цукор повинен повністю розчинитися! Залишаємо до повного охолодження.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 5

Тим часом збиваємо вершки до стійких піків. Намагаємося не перебити вершки в олію! Підмішуємо в охолоджену жовткову масу крем-сир Маскарпоне та збиті вершки. Акуратно перемішуємо віночком до однорідності.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 6

Зваримо міцну каву Еспресо з 1 ч.л. цукру. Остуджуємо. Додаємо до кави коньяк чи темний ром. Підготуємо бісквітне печиво Савоярді або Жіночий пальчик. Його можна придбати готовим у магазині або приготувати самостійно за моїм рецептом – Савоярді.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 7

Десерт Тірамісу можна оформити у келиху або у вигляді торта! Я вибрала варіант у вигляді торта. Залежно від вибору варіанта оформлення змінюватиметься трохи і технологія. Якщо десерт готуємо в келиху, то немає сенсу використовувати загусник – желатин! Варіант Тірамісу у вигляді торта, який слід нарізати на порційні шматочки, які повинні тримати свою форму і при цьому залишатися ніжним, потрібно використовувати невелику кількість желюючої речовини. Замочуємо желатин у воді кімнатної температури (співвідношення (1:5) для набухання.) У готову кремову масу вводимо вже розпущений желатин (у будь-який зручний спосіб – на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння) перед тим, як вмішувати збиті вершки!! Беремо підходящу форму і вистилаємо її харчовою плівкою.Дно викладаємо кремом шаром в 1 см. Потім викладаємо печиво Савоярді, попередньо зануривши його на 2 секунди в каву з коньяком (або ромом).

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 8

Потім знову покриваємо бісквітне печиво шаром крему. Викладаємо ще один шар печива та знову покриваємо кремом. У мене у форму помістилося 2 шари печива. Орієнтуйтесь на свою форму та її розміри.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 9

Розмір моєї форми 11*21 см біля основи та 7 см глибиною. Відправляємо форму до холодильника на 8 годин. Крем повинен загуснути, а бісквітне печиво Савоярді добре просочитися. Застиглий десерт викладаємо у форму для подачі та прибираємо харчову плівку.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 10

Добре притрушуємо поверхню торта Тірамісу какао-порошком, декоруємо стружкою шоколаду та зернами кави (за бажанням).

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 11

Ось так виглядає розріз нашого Тірамісу! Ну ось чим не “Новорічна казка”? Приємного чаювання і з наступаючим Новим роком!

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 12

Можна оформити тірамісу та в іншому варіанті, у вигляді круглого торта в обрамленні печива савоярді. Вибирайте власний варіант. Якщо вирішите приготувати у вигляді торта, кількість печива Савоярді потрібно буде збільшити до необхідної кількості, щоб викласти його по краю форми. Для форми 22 см кількість інгредієнтів потрібно збільшити у 2 рази!

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"

Крок 13

Про цей неймовірний десерт я писала у своїй постійній рубриці “Територія смаку” у глянцевому журналі CosmoLady.

Рецепт: Тірамісу "Новорічна казка" с пошаговыми фотография как приготовить Тірамісу "Новорічна казка"