Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Торт “Наполеон” (класичний варіант)

Торт «Наполеон» має багато варіацій на сьогоднішній день. Кожна господиня його готує за своїм унікальним рецептом та вносить коригування у класичний варіант. Але мені здається, що з цими виправленнями торт перестає бути «Наполеоном» у тому розумінні, яке у нас відклалося в дитинстві, коли його готували наші бабусі та мами.
Тому я пропоную свою інтерпретацію цього чудового торта, який так розбурхує наші дитячі спогади і гріє душу таким знайомим смаком та ароматом заварного крему та найтоншого тіста.

Інгредієнти

Для найтонших коржів

  • 750 грам Борошно пшеничне
  • 180 грам Олія вершкове
  • 25 грам Цукор
  • 225 грам Молоко
  • 0,5 ч. л. Сіль
  • 1 ч.л. Сода
  • 1 ч.л. Оцет
  • 1 шт. Куряче яйце

Для заварного крему

  • 1,5 л Молоко
  • 225 грам Цукор
  • 3 шт. Яєчні жовтки
  • 1 шт. Ванільний стручок (або ванільний цукор)
  • 3 ст.л. Крохмаль кукурудзяний
  • 150 грам Олія вершкове

Кроки приготування

Крок 1

Насамперед зваримо заварний крем. Молоко наливаємо в каструлю з товстим дном (і не емальовану, щоб молоко не підгоріло, інакше торт буде зіпсований остаточно та безповоротно) і додаємо половину цукру. Стручок ванілі розрізаємо вздовж і вишкрібаємо боби, відправляємо їх до молока. Стручок також закидаємо в каструлю і ставимо на середній вогонь, щоб молоко добре прогрілося.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Шаг 2

Яєчні жовтки відокремлюємо від білків. З’єднуємо їх із цукром і добре розтираємо вінчиком до біла. Додаємо кукурудзяний крохмаль і ще раз добре перемішуємо. Якщо маса виходить дуже густою, то додаємо трохи теплого молока і активно розмішуємо віночком, позбавляючись грудочок.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 3

Молоко тим часом добре прогрілося до 80 градусів. Переливаємо до яєчної суміші половину гарячого молока і ще раз добре перемішуємо до однорідності, таки заварюючи наші жовтки. Повертаємо отриману суміш в каструлю до молока, що залишилося і заварюємо крохмаль, не забуваючи активно працювати віночком. Маса почне густіти і при появі першого “пуффа” продовжуємо заварювати ще 30-40 секунд, щоб крохмаль добре заварився і пішов його присмак з крему. Забираємо з вогню та остуджуємо крем до 40 градусів. Вводимо вершкове масло, що відтало при кімнатній температурі, і добре перемішуємо віночком, щоб крем не відшарувався і вершкове масло ввібралося в заварну масу. Накриваємо харчовою плівкою так, щоб вона торкалася поверхні крему (це застрахує нас від появи скоринки на поверхні крему і убереже його від крапельок конденсату, який з’явиться при охолодженні крему), прибираємо в холодильник для охолодження та застигання.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 4

Приготуємо тісто для найтонших коржів нашого торта “Наполеон”. Для нього нам знадобиться: борошно, вершкове масло або маргарин, цукор, яйце, молоко, сода та оцет.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 5

Вершкове масло або маргарин ріжемо невеликими скибочками і топимо в мікрохвильовій печі або на паровій бані. Охолоджуємо до кімнатної температури.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 6

У мисці розтираємо віночком яйце з цукром

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 7

Наливаємо молоко кімнатної температури і знову перемішуємо віночком до однорідності.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 8

Соду гасимо оцтом і додаємо до молочно-яєчної маси з охолодженим топленим маслом (або маргарином).

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 9

Вводимо 500 г борошна і перемішуємо масу спочатку ложкою

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 10

А потім допомагаємо руками. Вийде дуже м’яке та слухняне тісто.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 11

Ділимо його навпіл. Одну частину накриваємо рушником, щоб він не обвітрювався. Другу частину ділимо на 8 рівних частин.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 12

Кожну з них розкочуємо дуже тонко, 1-2 мм завтовшки, і за допомогою кулінарного кільця вирізаємо рівні коржі діаметром 24 см. Наколюємо корж виделкою, щоб тісто не вдввалось при випіканні і викладаємо на гарячу протвінь. Туди ж відправляємо і обрізки від кора – вони нам знадобляться для крихти.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 13

Відправляємо лист з коржем в розігріту до 220 градусів духовку на 2-3 хвилини. Він повинен трохи підрум’янитися. Також чинимо з усіма 16 частинами нашого тесту.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 14

Коржі, що остигли, перемазуємо застиглим кремом, викладаючи його по 2-3 ложки на шар. Мені зручно це робити в роз’ємному кулінарному кільці, але це не принципово – торт можно зібрати і без нього! Не забувайте щедро промазувати краї коржів та боки торта. Відправляємо торт в холодильник на ніч, щоб він добре просочився.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 15

Подрібнюємо в крихітку запечені обрізки – вони нам знадобляться для посипання готового торта. Виймаємо торт, що просочився, і обсипаємо його крихтою.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 16

Можна декорувати ягодами, стружкою шоколаду, листочками м’яти на власний розсуд. Нарізаємо торт на порційні шматочки гарячим лезом ножа. Смачного!!!

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)