Торт “Наполеон” (класичний варіант)

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Торт «Наполеон» має багато варіацій на сьогоднішній день. Кожна господиня його готує за своїм унікальним рецептом та вносить коригування у класичний варіант. Але мені здається, що з цими виправленнями торт перестає бути «Наполеоном» у тому розумінні, яке у нас відклалося в дитинстві, коли його готували наші бабусі та мами.
Тому я пропоную свою інтерпретацію цього чудового торта, який так розбурхує наші дитячі спогади і гріє душу таким знайомим смаком та ароматом заварного крему та найтоншого тіста.

Інгредієнти

Для найтонших коржів

  • 750 грам Борошно пшеничне
  • 180 грам Олія вершкове
  • 25 грам Цукор
  • 225 грам Молоко
  • 0,5 ч. л. Сіль
  • 1 ч.л. Сода
  • 1 ч.л. Оцет
  • 1 шт. Куряче яйце

Для заварного крему

  • 1,5 л Молоко
  • 225 грам Цукор
  • 3 шт. Яєчні жовтки
  • 1 шт. Ванільний стручок (або ванільний цукор)
  • 3 ст.л. Крохмаль кукурудзяний
  • 150 грам Олія вершкове

Кроки приготування

Крок 1

Насамперед зваримо заварний крем. Молоко наливаємо в каструлю з товстим дном (і не емальовану, щоб молоко не підгоріло, інакше торт буде зіпсований остаточно та безповоротно) і додаємо половину цукру. Стручок ванілі розрізаємо вздовж і вишкрібаємо боби, відправляємо їх до молока. Стручок також закидаємо в каструлю і ставимо на середній вогонь, щоб молоко добре прогрілося.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Шаг 2

Яєчні жовтки відокремлюємо від білків. З’єднуємо їх із цукром і добре розтираємо вінчиком до біла. Додаємо кукурудзяний крохмаль і ще раз добре перемішуємо. Якщо маса виходить дуже густою, то додаємо трохи теплого молока і активно розмішуємо віночком, позбавляючись грудочок.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 3

Молоко тим часом добре прогрілося до 80 градусів. Переливаємо до яєчної суміші половину гарячого молока і ще раз добре перемішуємо до однорідності, таки заварюючи наші жовтки. Повертаємо отриману суміш в каструлю до молока, що залишилося і заварюємо крохмаль, не забуваючи активно працювати віночком. Маса почне густіти і при появі першого “пуффа” продовжуємо заварювати ще 30-40 секунд, щоб крохмаль добре заварився і пішов його присмак з крему. Забираємо з вогню та остуджуємо крем до 40 градусів. Вводимо вершкове масло, що відтало при кімнатній температурі, і добре перемішуємо віночком, щоб крем не відшарувався і вершкове масло ввібралося в заварну масу. Накриваємо харчовою плівкою так, щоб вона торкалася поверхні крему (це застрахує нас від появи скоринки на поверхні крему і убереже його від крапельок конденсату, який з’явиться при охолодженні крему), прибираємо в холодильник для охолодження та застигання.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 4

Приготуємо тісто для найтонших коржів нашого торта “Наполеон”. Для нього нам знадобиться: борошно, вершкове масло або маргарин, цукор, яйце, молоко, сода та оцет.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 5

Вершкове масло або маргарин ріжемо невеликими скибочками і топимо в мікрохвильовій печі або на паровій бані. Охолоджуємо до кімнатної температури.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 6

У мисці розтираємо віночком яйце з цукром

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 7

Наливаємо молоко кімнатної температури і знову перемішуємо віночком до однорідності.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 8

Соду гасимо оцтом і додаємо до молочно-яєчної маси з охолодженим топленим маслом (або маргарином).

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 9

Вводимо 500 г борошна і перемішуємо масу спочатку ложкою

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 10

А потім допомагаємо руками. Вийде дуже м’яке та слухняне тісто.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 11

Ділимо його навпіл. Одну частину накриваємо рушником, щоб він не обвітрювався. Другу частину ділимо на 8 рівних частин.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 12

Кожну з них розкочуємо дуже тонко, 1-2 мм завтовшки, і за допомогою кулінарного кільця вирізаємо рівні коржі діаметром 24 см. Наколюємо корж виделкою, щоб тісто не вдввалось при випіканні і викладаємо на гарячу протвінь. Туди ж відправляємо і обрізки від кора – вони нам знадобляться для крихти.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 13

Відправляємо лист з коржем в розігріту до 220 градусів духовку на 2-3 хвилини. Він повинен трохи підрум’янитися. Також чинимо з усіма 16 частинами нашого тесту.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 14

Коржі, що остигли, перемазуємо застиглим кремом, викладаючи його по 2-3 ложки на шар. Мені зручно це робити в роз’ємному кулінарному кільці, але це не принципово – торт можно зібрати і без нього! Не забувайте щедро промазувати краї коржів та боки торта. Відправляємо торт в холодильник на ніч, щоб він добре просочився.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 15

Подрібнюємо в крихітку запечені обрізки – вони нам знадобляться для посипання готового торта. Виймаємо торт, що просочився, і обсипаємо його крихтою.

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)

Крок 16

Можна декорувати ягодами, стружкою шоколаду, листочками м’яти на власний розсуд. Нарізаємо торт на порційні шматочки гарячим лезом ножа. Смачного!!!

Рецепт: Торт "Наполеон" (класичний варіант) с пошаговыми фотография как приготовить Торт "Наполеон" (класичний варіант)