Суперфуд сучасності у швидких сніданках. Насіння чіа

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №10 за вересень 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ
фуд-стиліст
кулінарний консультант
фуд-блогер
резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”
член Асоціації шеф-кухарів України
Mrs. Food Expert World Open Ukraine 2018
“I Віце-місіс Земля Україна 2018”
Вересень для багатьох стає досить складним переломним періодом, коли добігають кінця неспішні прогулянки до річки чи озера, а ритм життя різко набирає обертів. З’являється складний режим з ранковою біганиною в зборах до дитячого садка і школи. Природно, в такому круговороті складно щось не упустити, тому запорукою успішного дня є правильно організований сніданок! Харчова індустрія не стоїть на місці. На допомогу нам з’являються все нові й нові інгредієнти, які здатні полегшити наше життя і максимально скоротити час їх приготування.
Насіння Чіа (англ. Chia seeds) – плоди шавлії іспанської – ростуть у Латинській і Південній Америці. Виявляється, що його корисні властивості були відомі ще древнім ацтекам, які активно використовували його у своєму раціоні. На сьогодні відомо, що насіння чіа містить величезну кількість вітамінів і мінералів, які розганяють метаболізм і плавно призводять до нормалізації ваги, а відповідно і схуднення.
Насіння чіа можна додавати до багатьох улюблених і вже знайомих нам страв: каші, пудинги, сир, йогурт, яєчню або омлет, макарони, супи, овочеві заправки, млинцеве тісто, випічка тощо. У деяких випадках це насіння здатне стати повноцінною заміною яєць у тісті для веганів (1 ч. л. насіння чіа, замочене в 3 ст. л. води, замінює 1 яйце). До того ж насіння має ще й желюючий ефект, з успіхом замінюючи крохмаль або агар-агар у соусах, десертах і пудингах.
Я пропоную починати з найпростішого і готувати нічний чіа-пудинг. Для цього вам знадобиться всього якихось 5 хвилин перед сном, щоб залити молоком, йогуртом або кефіром 2 ст.л. насіння чіа. Саме ця кількість насіння є середньодобовою нормою для дорослого організму. Для отримання різноманітних смаків цілком доречним є використання чаю матча або какао-порошку. Відправляємо їх у холодильник, а вранці прикрашаємо пудинг улюбленими ягодами, фруктами, гранолою або мюслі, горіхами, шоколадом і медом, отримуємо корисний і смачний сніданок. А якщо використовувати кокосове або мигдальне молоко, то цілком ваш сніданок стане веганським.
Насіння чіа також можна замочувати в соку або воді, експериментуючи зі смаковими добавками. Як відомо, воно здатне поглинути в 12 разів більше рідини своєї ваги, перетворюючи її на стабільний кисіль. І тут відкривається величезне поле для діяльності вашої фантазії.
Пам’ятайте, що кулінарія – це кухонна філософія. Не бійтеся експериментів, вони призводять до відкриття нових страв і справжніх кулінарних шедеврів. Грайте зі смаком і отримуйте свої унікальні рецепти ранкової гармонії.
Величезну кількість рецептів смачних і корисних сніданків з використанням насіння чіа ви знайдете на сторінках мого персонального кулінарного блогу www.baziliks.com.ua
Неспішних, корисних і казково приємних вересневих сніданків!
Ваша Ірина