Лавандове щастя. Присмак чарівних прянощів в улюблених стравах

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №7-8 за липень-серпень 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ
фуд-стиліст
кулінарний експерт і консультант
фуд-блогер
резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”
член Асоціації шеф-кухарів України
Mrs. Food Expert World Open Ukraine 2018
“I Віце-місіс Земля Україна 2018”
Я сама малюю свій світ… кожен день і кожен сезон… Літо – особлива пора, коли хочеться підкреслити контур і розставити акценти з романтичних візерунків улюбленого аромату. Вигадую відтінки і комбіную смаки, створюю казкову атмосферу і вдосконалюю вже, здавалося б, давно придуманий “велосипед”… А в результаті отримую все нові й нові смаки знайомих страв
Лаванда зі своїм приємним квітковим ароматом не тільки виганяє міль і комарів, а й широко застосовується в кулінарії, особливо на південному узбережжі Франції – у Провансі, де вона є візитною карткою і давно відомим символом.
Моя пристрасть до французької кухні не могла не позначитися і на певних акцентах – таких впізнаваних і вже звичних у моєму виконанні. Для цього довелося влаштувати маленьку “Францію” на території своєї дачі та виростити кілька кущів лаванди, щоб максимально наблизитися до автентичності та натуральності. Тепер мій дім у період цвітіння казкових лавандових кущів наповнюється чарівним ароматом, і настає період, коли відбуваються чудеса перетворення. Із шаманських експериментів народжуються неймовірні ідеї – натуральний ароматизований цукор, пряна сіль, сироп кольору лавандового літа, ягідний сорбет із ледь вловимими нотами лаванди, пісочне печиво з французькою назвою тіста сабле (фр. Pate Sablee) та білосніжною цукровою глазур’ю кольору лаванди… Кілька років тому народився вже знайомий багатьом лимонад, який розкривається абсолютно новими асоціаціями та барвами.
А ще можливо зібрати свій особливий персональний набір прянощів і спецій, який творитиме свою історію і створюватиме казкові аромати у звичній тушкованій баранині, кремових супах, соусі, салаті або желе. Страви з використанням цього солодкого квіткового аромату набувають незвичайних властивостей – нормалізують тиск, піднімають настрій, відновлюють сили, настає стадія заспокоєння, яка сприяє самопізнанню…
І сьогодні я готова відкрити завісу чарівництва перетворення і поділитися деякими секретами й таємницями, які наповнять ваш дім особливими ароматами.
Отже, найпростіше дійство – це заготівля ароматного цукру та пряної солі. Для цього необхідно з’єднати в герметичній скляній банці дві столові ложки сухих квітів лаванди з однією склянкою цукру або солі, струсити банку для рівномірного розподілу лаванди в масі кристалів солі або цукру та залишити її в темному місці щонайменше на тиждень. Потім ароматний цукор можна сміливо використовувати для надання нового життя улюбленим десертам, а пряною сіллю натирати курку або стейки баранини, додавати її в соуси і легкі салати.
Заготовивши про запас лавандовий сироп, можна творити добро цілий рік до нового сезону, додаючи його до лимонаду, кави, гарячого шоколаду або какао, алкогольних і безалкогольних коктейлів. Для цього треба зовсім небагато попрацювати і зварити сироп з однієї склянки цукру і такої кількості води, додавши дві столові ложки сухих квітів лаванди. Дати настоятися сиропу в герметичному посуді 6-8 годин і процідити. Зберігати сироп у скляній пляшці в холодильнику.
Величезну кількість рецептів лимонаду, печива, соусів, зефіру і мармеладу з використанням лаванди ви знайдете на сторінках мого персонального кулінарного блогу www.baziliks.com.ua
Лавандового і корисного вам літа!
Ваша Ірина