Штоллен – знаменита різдвяна випічка, яку випікають на Різдво

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №12/1 грудень 2016 – січень 2017 рубриці Life “Територія смаку”
Зима… Хуртовина… А в оселі витає аромат кориці, кардамону й апельсинів з мандаринами! Саме таке визначення я б дала грудню місяцю, першому місяцю зими, останньому місяцю року і одному з найважливіших місяців для багатьох. Адже потрібно встигнути підбити підсумки року, що минає, і підготуватися до майбутнього, написати листи Дідові Морозу і святому Миколаю, запастися подарунками і організувати смачний святковий стіл з небаченими наїдками і частуваннями!
У цей період року відбувається багато чаклунства і перетворень, головні з яких відбуваються на домашній кухні, адже кожна господиня намагатиметься здивувати гостей своєю кулінарною майстерністю.
Штоллен (нім. Stollen або Christstollen) – традиційна різдвяна випічка в Німеччині та Австрії, яка посідає почесне місце на святкових столах уже понад 500 років. Він являє собою кекс спеціальної форми зі сповитим немовлям, який після випікання рясно просочується вершковим маслом і щедро посипається цукровою пудрою. Приємно, що ця смачна традиція розширює свої горизонти і вже благополучно зміцнюється і в наших українських родинах. Найпоширенішим є Дрезденський штоллен із величезною кількістю начинки з родзинок, горіхів і різнокольорових цукатів. Такі штолени готують пекарі Дрездена та його околиць. Вони мають певну кваліфікацію і сертифікати, що дозволяють випікання цих самих штоленів, які відзначають особливою печаткою дрезденського штолена
Можна урізноманітнити начинку маком, журавлиною, імбиром, курагою, шоколадом чи марципаном. Що більше яскравих кольорів присутнє в начинці, то красивішим і ошатнішим буде розріз штолена.
Існують й інші різновиди цієї випічки – для тих, хто не хоче, не може або не має стільки часу для роботи з дріжджовим тістом. Не менш смачним виходить сирний штоллен, який можна приготувати протягом однієї години, коли свято зовсім близько! Неабиякої популярності набули мигдальний штоллен і штоллен, у якому цукати вимочені в шампанському. З кожним роком різновидів штоленів стає дедалі більше, адже існує щорічний конкурс пекарів “Stollen Zacharias”, де переможцям вручають приз “Оскар штолена” (нім. Stollenoskar).
Найголовніший нюанс і особливість різдвяного штоллена полягає в тому, що він повинен визріти протягом місяця перед тим, як подати його на святковий стіл! Тому потрібно подумати про це заздалегідь і приготувати штолени про запас, адже це може бути чудовим подарунком для ваших рідних і близьких у різдвяні та новорічні свята!
Оригінальні рецепти з покроковими інструкціями дріжджового ромового штолена та бездріжджового сирного штолена з яскравими фотографіями ви знайдете на персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua.
Смачного, ароматного і теплого вам грудня!
Ваша Ірина