Стаття: Різдвяні аромати. Ідеальні медово-імбирні пряники
Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №12 за грудень 2017 – січень 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська,
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ,
фуд-стиліст,
кулінарний експерт,
фуд-блогер
Чим пахне Різдво? Для мене це аромат солодких мандаринів, свіжої хвої та шишок, різноманітних прянощів – кориці, бодяну, кардамону, мускатного горіха та ванілі. А де можна об’єднати всі ці аромати? Звісно, у глінтвейні! Але генетична пам’ять видає ще й інші картинки – це медові пряники, які випікали на різдвяні та новорічні свята з часів Середньовіччя. Ними можна прикрашати святкову ялинку, їх можна дарувати своїм близьким, упаковуючи в милі коробочки. Адже немає нічого дорожчого, ніж подарунок, приготований власними руками!
Є тонкощі та нюанси, знаючи які можна легко стати Пряниковою Феєю! А я постараюся відкрити вам двері в таїнство випікання цього різдвяного дива!
Отже, насамперед необхідно запастися найсвіжішими і найнатуральнішими інгредієнтами для основи пряникового тіста – це мед, кориця, імбир і вершкове масло.
Мед необхідно вибирати рідкий гречаний гречаний темно-бурштинового кольору. Саме він додасть нашим пряникам того неповторного аромату і смаку. Важливо не нехтувати цією порадою, тому що використання іншого меду не принесе бажаного результату: з акацієвим медом смак узагалі не відчуватиметься, квітковий – не дасть тієї насиченості аромату, а мед соняшнику зробить пряники більш жирними. Якщо ваш мед почав кристалізуватися – не варто засмучуватися. Адже ми будемо прогрівати його на водяній бані зі спеціями та прянощами, які зможуть розкрити свої аромати під впливом термообробки повною мірою.
Кориця з імбиром – це наші натуральні ароматизатори. Тому вибираємо їх з особливою ретельністю. Корицю краще купувати в паличках (у такому стані її легше відрізнити від дешевої низькоякісної касії) і вже самостійно перемелювати в пудру за допомогою кавомолки. Так ми будемо впевнені в натуральності своєї прянощі. А ось з імбиром простіше! Використовувати натуральний корінь досить складно, адже в ньому багато волокон, які складно виловлювати в загальній масі. Тому інших варіантів, як застосувати мелений імбир з упаковки, у нас немає. Отже, робимо свій вибір, спираючись на власний досвід та відгуки щодо виробників.
Вершкове масло беремо розм’якшене, щоб не влаштовувати стресу вже прогрітим прянощам у меді. Тут варто одразу обмовитися, що жодних маргаринів, спредів і олій з низькою жировою складовою не застосовуємо! Тільки найкраще вершкове масло з масовою часткою жиру не менше 82 %! Таким чином ми забезпечимо нашим пряникам потрібну консистенцію і структуру.
Наступний секретний інгредієнт – цукрова пудра. Саме вона гарантує нашим пряникам рівну та гладеньку поверхню, яку згодом буде досить легко розмальовувати глазур’ю. Використання цукру зіпсує структуру пряника – його поверхня не матиме глянцевого блиску, стане горбистою, чимось схожою на шкіру апельсина.
З іншими інгредієнтами все гранично ясно. Борошно має бути вищого ґатунку, а яйця – максимально свіжими.
Не забувайте запастися відмінним настроєм із позитивним зарядом – і тоді ваші пряники стануть по-справжньому чарівними!
Решту тонкощів і нюансів приготування пряникового тіста і техніки приготування різноманітних глазурей описано в оригінальних рецептах із покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Незвичайно ароматного і смачного вам Різдва!
Ваша Ірина