Стаття: Великодня випічка. Саварен, або ромова баба

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №4 за квітень 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська,
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ,
фуд-стиліст,
кулінарний експерт і консультант,
фуд-блогер,
резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”,
член Асоціації Шеф-кухарів України
Наближення великодніх свят змушує всіх віруючих християн чекати на дива і відшукувати новинки в кулінарному світі, щоб здивувати своїх гостей багатим і красивим столом з різноманітними стравами.
Звісно, ніхто не скасовує вже звичні нам традиційні бабусині й мамині паски та паски! Але я пропоную розширити свої кондитерські пізнання і звернути увагу на західні традиції. А саме здійснити подорож до північно-східного регіону Франції – Лотарингії, де з’явилися перші ромові бабки понад 150 років тому. Адже, як відомо, саме Франція є законодавицею кулінарної та кондитерської моди.
Саварен (фр. savarin) – класична випічка зі здобного дріжджового тіста, просочена цукровим сиропом із ромом. Традиційно саварен має кільцеподібну форму і заповнюється свіжими фруктами та ягодами.
У моєму виконанні Саварен набув форми невеличкого порційного тістечка зі стильним декором із крему шантильї, прикрашеного свіжими ягодами та просоченого глянцевим цукровим сиропом із цитрусових.
Набір необхідних інгредієнтів залишається практично незмінним і, з першого погляду, нагадує все той же бабусин рецепт. Дріжджове тісто для саварена ми приготуємо з борошна, води і швидкодіючих дріжджів. Присмачимо тісто невеликою кількістю вершкового масла, яйцями з цукром і сіллю, без якої неможливо обійтися під час замішування будь-якого виду тіста. Адже саме цей цінний інгредієнт запускає в роботу клейковину, що міститься в борошні! Зверніть увагу, що ніякої величезної кількості жовтків і вершкового масла з молоком і жирною сметаною нам не знадобиться. А наші бабусі збирали яйця протягом усього посту, щоб потім використати їх для великодньої випічки і крашанок з писанками. Це перший і найголовніший відмінний момент у випіканні класичної традиційної паски і саварена.
Другий нюанс – це цукровий сироп з ромом, який ми будемо використовувати для просочення саваренів. Якщо ви плануєте пригощати цією випічкою дітей, то ром зі складу просочення можна виключити або замінити його улюбленим соком! Найголовніша перевага французьких саваренів полягає в тому, що випікати їх можна на тиждень раніше за свято і зберігати в холодильнику в герметичній скляній банці, заливши цукровим сиропом з ромом. А безпосередньо перед подачею красиво декорувати кремом зі збитих вершків – шантильї з наявними свіжими ягодами і м’ятою
Впевнена, що з таким солодким частуванням ваше свято цього року буде по-французьки вишуканим, особливим і незабутнім!
Решта тонкощів і нюансів випікання французького саварена з кремом шантильї та глянцевим цукровим сиропом з апельсина докладно описані в оригінальному рецепті з покроковими інструкціями і яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Ароматного та смачного вам Великодня!
Ваша Ірина