Стаття: Зелене меню, або вітамінна весна

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №5 за травень 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ,
фуд-стиліст,
кулінарний експерт і консультант,
фуд-блогер,
резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”,
член Асоціації Шеф-кухарів України,
Фіналістка загальнонаціонального Конкурсу “Mrs.Word Open Ukraine 2018”
Сезонна соковита зелень і свіжі молоді овочі задають тон весняному меню. А значить, час відновити і підкріпити свій організм першими вітамінами, що настигли. Адже не за горами спекотне літо з пляжним сезоном – білосніжним пісочком і блакитним берегом, де захочеться показати себе в усій красі, а не злегка ослаблим після затяжного зимового періоду. Отже, запасаємося вітамінними пучками зелені та овочами, не забуваємо про білки у вигляді червоного або білого м’яса, риби або бобових і починаємо творити!
Мій травень проходить під прапорами зеленого кольору: супи, борщі, паста, пюре, салат і навіть вітамінні коктейлі, які так полюбилися дітям! І не бійтеся переборщити, адже зелений колір – колір гармонії, рівноваги та спокою. Вживаючи в їжу зелені продукти, ми позбуваємося напруги, дратівливості та втоми. Стає легше дихати, і з легкістю вирішуються будь-які проблеми та долаються труднощі.
Моїм найулюбленішим поєднанням є пюре із зеленого горошку з річковою фореллю, приготованою на пару. У декорі я використовую найніжніші паростки гороху – мікрогрін – і помідори чері.
Повірте, приготування цієї смачної, корисної і красивої страви не забере у вас багато часу. Лише 20 хвилин – і повноцінний обід готовий!
Приготування продуктів на парі – найкраще рішення, яке забезпечить вас смачною і корисною рибою або м’ясом. Залишається тільки гарненько вимити філе, злегка скропити його соком лимона, приправити сіллю і сумішшю перців. Викладаємо на решітку пароварки, попередньо збризнувши олією, і чекаємо 10 хвилин. Цього часу цілком достатньо для приготування філе форелі або іншої улюбленої риби.
За цей час приготуємо гарнір. Для зеленого пюре беремо зелений горошок і варимо протягом п’яти хвилин до готовності. Наступний крок – пюрирування. До необхідної консистенції можна доводити відваром із вершковим маслом або вершками обраної жирності. Не забуваємо перед використанням їх прогріти, щоб не зіпсувати ніжний смак приготованого горошку. Неймовірним виходить пюре з міксу овочів – селери та картоплі, броколі та шпинату, моркви та пастернаку…
Для оформлення страви використовуємо кулінарні кільця, за допомогою яких можна дуже акуратно сформувати “подушку” для риби або зробити гарний художній мазок на тарілці, який так полюбився останнім часом нашим рестораторам.
На “подушку” з овочевого пюре викладаємо рибу і декоруємо мікрогріном. Благо зараз можна придбати будь-які паростки в супермаркетах і тішити себе вітамінами цілий рік. Хоча, звісно, можна виростити город на підвіконні й отримувати насолоду ще й від візуалізації зелені.
Цей ланцюжок можна продовжувати далі, відкриваючи нові поєднання та смаки. Не бійтеся сміливих експериментів. Повірте у свої сили, і нехай завжди у вас буде смачно!
Решту тонкощів і нюансів модернового оформлення страв із цікавими поєднаннями інгредієнтів описано в оригінальних рецептах із покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Яскравого і смачного вам травня!
Ваша Ірина