Стаття: Подорож до Італії. Моя помаранчева осінь у равіолі

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №11 за листопад 2017 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
Фуд-стиліст
Кулінарний експерт
Фуд-блогер
Резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”
Ах, Італія… Viva Italia! Чому б не влаштувати собі гастрономічний тур у самий розпал осені? Тим паче, що осінь, як відомо, час змін, підбиття підсумків і нудьги! А значить, настав час вийти із зони кулінарного комфорту з котлетами й улюбленим борщем, і здивувати своїх гостей надзвичайно яскравою і корисною середземноморською стравою!
Складно виділити й однозначно визначити найпопулярнішу та найпоширенішу страву в італійській кухні, адже кожен регіон славиться своїми гастрономічними шедеврами.
Равіолі – одна з небагатьох страв, які готують абсолютно у всіх регіонах Італії, хоча існують тонкощі та нюанси для кожного з них! Ба більше, в любові до цієї страви солідарний мало не весь світ. Хоча важко посперечатися з тим, що родичі равіолів відомі в усіх країнах своїми родичами – китайські цзяоцзи, литовські та білоруські чаклуни, російські пельмені, японські гьодза та навіть більші за розміром середньоазіатські манти й грузинські хінкалі. Вони, природно, відрізняються формою, начинкою і способом приготування. Але, тим не менш, усі ці смачні та знайомі нам страви об’єднує наявність головних складових – тіста і фаршу. А отже, з повною впевненістю їх можна вважати прямими родичами!
Безперечно, рецепт приготування тіста для кожної з перерахованих вище страв свій. Для равіолів воно готується на основі базового тіста італійської пасти з використанням яєць, оливкової олії, солі та борошна. У моєму варіанті я рекомендую міксувати цільнозернове та пшеничне борошно, що є більш корисним варіантом, який вітається шанувальниками здорового способу життя (ЗСЖ). А яскраво-жовтого кольору тісто набуває завдяки натуральному та корисному барвнику – куркумі!
Друга незмінна складова – начинка, може бути абсолютно будь-якою! Тут політ вашої фантазії безмежний! Вона може бути як солодкою і подаватися у вигляді десерту, так і солоною, але тоді равіолі стають основною стравою. Якщо ваш вибір зупинився на равіолі, як основній страві, то ще одним важливим елементом є абсолютно італійський інгредієнт – пармезан! Жодна солона начинка равіолей не обходиться без цього неймовірно смачного сиру! У моїй інтерпретації начинка доповнена корисним гарбузом – символом осені та головним героєм нещодавнього свята Геловін. У поєднанні з кисломолочним сиром і чебрецем ми отримуємо ідеальну смакову композицію, яка вразить найвибагливіших гурманів!
Ну і завершальна нотка для нашого осіннього італійського шедевру – соус! І як ви думаєте, що це може бути? Звісно, соус Песто, який вже так полюбився багатьом із нас і є обов’язковим до використання в компанії з пастою або простим доповненням до ранкового хрусткого тосту! Але тут, зокрема, не обійшлося і без моїх варіацій і відступів від класичного рецепта, які в жодному разі не погіршують цей соус! Я намагаюся урізноманітнити смак і використовувати не тільки класичний базилік з кедровими горіхами, а й широко розповсюджену в нашому регіоні петрушку, руколу або навіть шпинат у поєднанні з м’ятою. А замість дорогоцінних кедрових горіхів можна використати мікс із волоських із мигдальними, наприклад! Дуже освіжає смак соусу наявність не тільки лимонного соку в складі, а й самої цедри! Хоча цілком можна спробувати букет з апельсина чи лайма! Не бійтеся експериментів, адже кулінарія – це своєрідна філософія! І, можливо, ваш рецепт стане черговим шедевром на кулінарному терені! Єдиною умовою отримання смачного і корисного соусу песто є використання справжньої оливкової олії і, звичайно ж, пармезану! І тоді успіх вам гарантовано!
Решту тонкощів і нюансів приготування равіолі та різноманітних соусів до них описано в оригінальних рецептах із покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Смачної, соковитої та яскравої вам подорожі!
Ваша Ірина