Гюльбешекер. Рожевий настрій, або Аромат літа

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №6 за червень 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ
фуд-стиліст
кулінарний експерт і консультант
фуд-блогер
резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”
член Асоціації шеф-кухарів України
Mrs. Food Expert World Open Ukraine 2018
“I Віце-місіс Земля Україна 2018”
Рожевий настрій, рожеві окуляри, рожеве вино, рожеве варення або варення з пелюсток чайної троянди… Саме ці дамські ласощі під назвою “гюльбешекер” доступні до приготування на самому початку літа – красиві, ароматні, неймовірно корисні!
Гюльбешекер – романтична назва варення з пелюсток троянд в осетинській і турецькій кухні. Ця співзвучна назва варення і сам рецепт зустрічаються в книзі Р. Н. Гюнтекіна “Пташка співоча”. Пам’ятаєте серіал за цією книгою “Корольок – пташка співоча”? Звичайно ж, мною рецепт був випробуваний і доопрацьований з урахуванням моїх знань і смакових уподобань. У результаті вийшов дивовижний десерт, яким можна балувати себе цілий рік, якщо встигнути подбати про це на початку червня. Період цвітіння чайної троянди не надто довгий.
Повинна вас попередити, що не всі троянди однаково смачні. Тому необхідно відшукати саме дамаську троянду, або шипшину в народі, і тільки потім починати експерименти. Звісно, троянди з квіткових бутіків нам не підходять, оскільки вони проходять спеціальну біохімічну обробку, після чого стають абсолютно непридатними в гастрономії. Зате такими пелюстками можна наповнити ванну, декорувати спальню або оформити красиву зону для романтичної вечері, наприклад.
Отже, переконалися в тому, що вибрали правильний кущ троянд, і починаємо збирати пелюстки. Нам потрібні квітучі троянди, які повністю розпустилися, а не в бутонах. Саме такі троянди чудово підійдуть для нашого варення, а смак у нього вийде абсолютно правильним. Кущ троянд цвіте досить довго, тому збирати пелюстки можна протягом кількох днів, а потім зварити варення одним махом. Для того щоб аромат із пелюсток не випаровувався за час зберігання, можна складати пелюстки в zip-пакет або герметичний контейнер і зберігати в холодильнику. Коли ви назбирали потрібну кількість пелюсток, приступаємо до роботи – магічного дійства варіння “приворотного” зілля. Для цього необхідно додатково запастися цукром і лимоном.
Консистенцію джему або варення ми без зусиль створимо за допомогою секретного інгредієнта – пектину. Зараз його легко і просто замовити в будь-якому кондитерському інтернет-магазині або купити у великому маркеті. Але він не є обов’язковим інгредієнтом, адже в далекі часи його ще не існувало, і варення було досить рідким, як цукровий сироп. Однак із пектином ми скоротимо час уварювання сиропу, щоб наше варення було корисним і мало лікувальні властивості.
Аромат варенню надають ефірні олії, що містяться в чайній троянді. А отже, що ароматніше варення, то воно корисніше! Адже ефірні трояндові олії мають протигрибкові та антибактеріальні властивості. Отже, продукт із пелюсток троянд є ще й антисептиком, який допомагає швидше загоювати рани на яснах і слизовій оболонці рота, захищає слизову шлунково-кишкового тракту. Таке варення з пелюсток троянд показано навіть немовлятам у мінімальній кількості для лікування і профілактики молочниці, ларингіту і фарингіту. Тому баночка таких ароматних ласощів може бути справжнім подарунком для новонародженого!
Решту тонкощів і нюансів приготування варення з пелюсток чайних троянд (і не тільки!) описано в оригінальних рецептах із покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Ароматного і корисного вам червня!
Ваша Ірина