Хлібна історія. Пісний пшеничний хліб без замісу.

Стаття в глянцевому журналі CosmoLady №4 квітень 2017 у рубриці Life “Територія смаку”
Хліб – усьому голова! Пам’ятаєте ці гасла з дитинства? А історії, розказані бабусею про хліб, про гріх його викидати і недоїдати шматочок?
Моя бабуся навіть придумала страшилку, що якщо не доїдати хліб за обідом, то він обов’язково буде за тобою ганятися протягом дня. Зараз це здається смішним і нереальним, але в дитинстві це працювало, і я чесно доїдала свій шматочок хліба, щоб виключити ймовірність погоні. А ще одне повір’я про те, що не можна залишати хліб на столі, перевернувши його кіркою вниз? А знаєте чому? Бабуся говорила, що таким чином можна відлякати удачу! Існує безліч традицій, пов’язаних із хлібом або короваєм у слов’ян. Вважається, що якщо дівчина з хлопцем відкусять хліб від одного шматочка, то обов’язково будуть щасливі разом.
Хліб – багатовікова традиція людства, єдиний продукт, який широко розповсюджений по всьому світу і шанований усіма релігіями. Його аромат божественний – це запах неймовірного тепла, щастя, домашнього затишку, який однозначно характеризує собою відмінну господиню житла. Рецепт хліба і технології передавалися від доньки до матері і любовно зберігалися в сімейній скриньці. Як добре, що зараз ми можемо вийняти ці застарілі запорошені талмуди і обмінюватися досвідом, наближаючи свої творіння до ідеалу.
У кожній країні та в кожного народу існує свій традиційний рецепт хліба зі своєю цікавою історією, який не тільки називається по-різному, а й техніки його випікання можуть кардинально відрізнятися. Так, наприклад, у Франції класикою вважається багет, в Італії – чіабатта, в Мексиці – тортилья, на Кавказі – лаваш, у Німеччині – брецель, в Індії – чапаті, в Америці – бейгл, і цей список можна продовжувати нескінченно. Різновидів хліба існує величезна кількість і з кожним роком з’являються нові та цікаві техніки.
Нам добре знайомий пшеничний, житній, цільнозерновий хліб, з висівками і, рідше, кукурудзяний, дріжджовий і на заквасці, прісний коржик, вірменський лаваш і маца – традиційний єврейський хліб. Як відомо, Великдень, який цьогоріч припадає на 16 квітня, відзначають на честь виходу євреїв із Єгипту, в пам’ять про те, що Всевишній оминув єврейські домівки, знищуючи первістків у Єгипті. Мацу готують без будь-якої закваски, адже на це потрібен певний час, а євреї, які тікали з полону, цим самим часом якраз таки і не володіли. Пам’ятаючи про це, щорічно на Песах (єврейський Великдень) печеться маца.
У християн же інший великодній символ – паска, або Куліч. Як правило, така великодня випічка готується з дріжджового здобного тіста. Хоча на сьогодні існують варіації на тему бездріжджового тіста. Усі ми знаємо, що Великодню передує Великий Піст, який починається одразу після Масляної – за 40 днів до Воскресіння Христового. У цей період суворо заборонено вживання в їжу продуктів тваринного походження, а отже, необхідно повернутися до витоків і згадати мудрість древніх, використовуючи для випікання хліба тільки воду, сіль і борошно. Під час глобальної зайнятості ще дуже хочеться, щоб рецепт був максимально простим у виконанні. І я знайшла для себе цей варіант – пісний пшеничний хліб без замісу. Хліб за цим рецептом виходить дуже пористим, з ароматним м’якушем і хрусткою рум’яною скоринкою! Ми лише трохи додамо смаку нашому хлібу в’яленими томатами та чебрецем. Можна використовувати оливки та розмарин, отримуючи інший аромат, не менш божественний!
Решту тонкощів і нюансів випікання пшеничного пісного хліба без замісу описано в оригінальному рецепті з покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua.
Ароматного і хрусткого вам хліба!
Ваша Ірина