Літній салат “Табуле”. Низькокалорійна закуска з Близького Сходу

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №6 за червень 2017 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
Фуд-стиліст
Кулінарний експерт
Фуд-блогер
Резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”
“Схід – справа тонка!” – ця легендарна фраза з улюбленого багатьма фільму “Біле сонце пустелі”, сказана Суховим, не далека від істини. Адже саме Близький Схід, а саме Ліван, подарував усьому світу такий смачний, корисний і ситний салат “Табуле”!
Низькокалорійний салат “Табуле” цілком може претендувати на лідерство серед інших страв у рейтингу “Готуємо за 10 хвилин!” Адже основні його інгредієнти – це величезна кількість петрушки та пшенична крупа, зварена або запарена до стану al-dente. Класичний ліванський салат готують на базі булгура, а добрі їхні сусіди ізраїльтяни внесли деякі зміни у вигляді використання кус-куса, наприклад, і намертво вкоренили “Табуле” в меню вже своєї національної кухні. Тепер жодна традиційна трапеза на Близькому Сході не обходиться без такого салату. “Табуле” подають гостям у складі мезе – набору з теплих і холодних закусок, які обов’язково містять уже відомий нам “Хумус” і “Табуле”!
Незмінним і основним принципом “Табуле” є буяння барв! Зелений колір – його основа. Це обов’язково має бути петрушка, яку можна розбавити улюбленими травичками – м’ята, кінза, зелена цибуля, базилік… Головний секрет приготування цього класичного салату в правильній підготовці зелені! Необхідно дуже дрібно нарізати зелень гострим ножем або ж із використанням кулінарних ножиць. У жодному разі не варто зелень рвати руками, м’яти в ступці або подрібнювати блендером! Важливо, щоб вона зберегла свої соки і при цьому залишалася хрусткою.
Як заправку до салату “Табуле” завжди використовують сік лимона або лайма з цедрою, натертою на дрібній тертці, і оливкову олію. Це поєднання обволікає кожен листочок петрушки, витягаючи з неї всі соки й аромати, щоб передати їх булгуру або кус-кусу, даючи змогу ще більше розбухнути в салаті.
Для буяння барв і смаку цілком можна використовувати яскраві помідори чері та соковитий зелений огірок або солодкий болгарський перець.
Мистецтво приготування “Табуле” полягає ще й в умінні його приправити. У перекладі з арабської мови tabil означає саме “приправлений спеціями” або “заправлений салат”. Тут, звісно ж, не обійтися без кумина (або зіри) і коріандру! Це поєднання в салаті мені здається божественним! Але цілком можна експериментувати з меленою гвоздикою, мускатним горіхом, корицею і гострим алеппським перцем, додавати оливки і мариновану в спеціях фету! У Тунісі ж люблять готувати “Табуле” з овочів, приготованих на грилі.
Отже, підбиваючи підсумок, можна сказати таке: приголомшливо смачний салат “Табуле”, який готують за лічені хвилини, здатний задовольнити найвимогливіші та найвишуканіші гастрономічні запити. Крупа, зварена до стану al-dente, містить багато клітковини, яка так необхідна організму. А про користь петрушки і зовсім говорити не варто! Це джерело вітамінів і мінералів, що дають змогу виводити з організму зайву рідину і шлаки, а отже – худнути! З таким салатом ваш організм однозначно почне знаходити нове життя!
Решту тонкощів і нюансів приготування салату “Табуле” описано в оригінальному рецепті з покроковими інструкціями і яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua.
Смачного, соковитого і яскравого літа!
Ваша Ірина