Стаття: Солодкий лютий. Ласощі для закоханих сердець

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №2 за лютий 2018 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська,
фуд-продюсер проекту “Все буде смачно” на СТБ,
фуд-стиліст,
кулінарний експерт,
фуд-блогер
Лютий – найсолодший і багатьма улюблений місяць у році. А все тому, що саме в цьому місяці відзначається День усіх закоханих! Хоча ставлення загалом до нього неоднозначне. Молоде покоління дуже любить і з задоволенням святкує Валентинів день, а ось ті, хто постарше, не особливо шанують це свято, оскільки в їхній юності, в радянському просторі, про нього не знали і, відповідно, не святкували. І тим не менше найулюбленішими подарунками до Дня святого Валентина є солодощі, які, як відомо, допомагають заспокоїти біль у серці та тримати себе в гарній психологічній формі…
Але я не буду рекомендувати вам банальні речі – піти в магазин за шоколадкою або коробкою найулюбленіших цукерок. Адже ми не шукаємо легких шляхів, вірно? А отже, доведеться трохи ускладнити розв’язання питання, вийти із зони комфорту з уже відомими бісквітами й еклерами та приготувати власний вишуканий десерт – найбажаніший другою половинкою! До того ж це будуть зовсім незвичні та незвичні нам десерти – тарт із курдом із червоної смородини у швейцарській мерензі та дуже легкий грейпфрутовий мармелад з ідеальною текстурою та яскравим кольором.
Найголовніша перевага цих десертів полягає в тому, що вам не знадобляться професійні навички та спеціальні гаджети, тобто приготувати їх можна на будь-якій домашній кухні, маючи в наявності духовку та міксер.
Для основи тарта з курдом із червоної смородини в швейцарській мерензі можна приготувати пісочне тісто самостійно або придбати готове листове тісто в найближчому маркеті. Наповнювачем тарта є курд із червоної смородини, який готується за технікою заварного крему на базі замороженої ягоди і яєць. У цьому моменті можна проявити фантазію і використати мікс із лісових ягід або приготувати курд із найулюбленішої ягоди – полуниці, малини, чорниці, вишні, лохини, чорної смородини чи ожини. Для швейцарської меренги знадобляться всього два інгредієнти – яєчні білки і цукор, які необхідно злегка прогріти на паровій бані до повного розчинення цукру, а потім збити міксером на максимальних обертах до стійких і щільних піків. У фінальному процесі стаємо художниками і красиво викладаємо отриману меренгу на поверхню застиглого курду, оформляючи витіюватими візерунками і завитками.
З грейпфрутовим мармеладом взагалі все досить просто! Для цих східних солодощів доведеться збігати по цитрусовий пектин і глюкозний сироп (або патоку) у спеціальний кондитерський відділ маркету або замовити в інтернет-магазині. Це єдина складність, з якою доведеться зіткнутися під час приготування цього десерту. Далі все гранично просто! Добуваємо сік із грейпфрута в необхідній кількості, з’єднуємо всі інгредієнти та уварюємо до потрібної консистенції. Далі залишається тільки вилити отриману масу у форму і чекати. Це, мабуть, найскладніше в цьому процесі! Але і це, слава Богу, триває недовго! Зате витраченого часу і сил ви точно не пошкодуєте, коли спробуєте власноруч приготовані ласощі!
Інші тонкощі та нюанси приготування чарівного тарта з курдом із червоної смородини у швейцарській мерензі та пісного грейпфрутового мармеладу описано в оригінальних рецептах із покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Незвичайно солодкого і велелюбного вам лютого!
Ваша Ірина