Ягідна рапсодія. Моє ароматне літо з ідеальним соусом

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №7/8 за липень-серпень 2017 у рубриці Life “Територія смаку”
Ірина Рудневська
Фуд-стиліст
Кулінарний експерт
Фуд-блогер
Резидент Творчого об’єднання кулінарної громадськості “Шеф Group”
Кисло-солодкий смак і непередаваний аромат з ледь вловимою гостринкою імбиру або перцю чилі… Кориця переплітається з бадьяном у найніжніших обіймах романтичного танцю… Мускатний горіх, кардамон і гвоздика рука об руку прогулюються по смакових рецепторах і наповнюють чудовими емоціями всі мислимі й немислимі поєднання смаків. Ягідний соус – це диво, яке перетворює сир, курку, телятину, жирну свинину, баранину або рибу на неймовірно щедрі ласощі, гідні королівського столу!
У середині літа з’являється величезна кількість різноманітних ягід, які можуть змінити ваше життя і внести в нього яскраві фарби! Ягідні соуси універсальні, вони здатні перетворити і підкреслити смак м’яса, риби, сиру або улюбленого десерту. Водночас готувати ягідний соус можна практично з будь-яких ягід – чи то червона або чорна смородина, чи то малина, чи то ожина, чи то полуниця, чи то журавлина, чи то суниця, чи то суниця, чи то шовковиця! Можете використовувати один вид ягід і приготувати моносоус, а можете пустити в справу відразу кілька видів ягід і отримати соус асорті.
Консистенція соусу виходить текуча, але водночас досить густа. Це досягається шляхом додавання невеликої кількості кукурудзяного крохмалю. Важливо використовувати для загущення саме кукурудзяний крохмаль, який не зіпсує зовнішнього вигляду соусу і залишить його таким самим яскравим і прозорим. На відміну від картопляного крохмалю, який до того ж може ще й додати зайвого картопляного аромату, що зовсім небажано в такому вишуканому ягідному соусі!
Другий важливий інгредієнт – вино! Воно може бути білим або червоним, але неодмінно сухим і найвищої якості. Від цього безпосередньо залежить букет ароматів, які буде виділяти ваш ягідний соус. Не економте на цьому інгредієнті.
Решта ж травушки-муравушки і заморські спеції – справа смаку. Єдиний важливий момент у їх використанні – це вибір справжніх спецій і в жодному разі не в меленому вигляді! Якість представлених у маркетах мелених спецій, м’яко кажучи, трохи кульгає, та й може постраждати прозорість дорогоцінного соусу. А паличку кориці, коробочку кардамону, зірочку бадьяну або бутончик гвоздики досить легко витягти з соусу після того, як вони віддали свої аромати, і перед блендуванням соусу це останній і завершальний штрих у його приготуванні.
Мої фаворити сезону – ожиновий і пряний журавлинний соус. Готувати їх можна будь-якої пори року, використовуючи свіжу ягоду або заморожену, яку можете придбати в найближчому маркеті. Ожиновий соус чудово пасуватиме до білого м’яса, телятини, індички або вишуканого сиру, а пряний журавлинний – подавайте до жирного м’яса або риби.
Решту тонкощів і нюансів приготування ягідних соусів описано в оригінальних рецептах із покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на моєму персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua
Смачного, соковитого і яскравого вам літа!
Ваша Ірина