Ягідний зефір – ласощі закоханих сердець

Моя стаття в глянцевому журналі CosmoLady №2 лютий 2017 у рубриці Life “Територія смаку”
Лютий… Все ще кружляє обридла хуртовина… Іноді тішить майже весняна крапель і яскраве сонечко, які різко змінюються похмурою і морозною погодою… Сценарій останнього місяця зими завжди мінливий… Але ж душа вже так втомилася від холоду, морозів та снігу, прагне сонячного пробудження та яскравих фарб! І чим же ще потішити себе коханих, як не домашнім ягідним зефіром – чудовими найніжнішими ласощами!
Він може бути щоразу різним і все одно фантастично смачним – класичним яблучним з ароматом кориці, чорничним із вибухом лавандового смаку, ніжним брусничним зі шляхетною кислинкою, неймовірно легким журавлинним, брутальним чорносмородиновим із яскраво вираженим смаком і ледь помітною гіркуватістю, ароматним полуничним з ледь помітною ноткою базиліка, ожиновим, вишневим, банановим, у шоколаді та з горішками! Звучить як музика чарівно і абсолютно неправдоподібно, чи не так?
Є одна неймовірно тепла подія в цьому місяці – головним святом лютого є День усіх Закоханих, або День святого Валентина, який існує вже понад 16 століть. У багатьох країнах Світу прийнято обдаровувати свою другу половину солодкими ласощами у вигляді сердець! То чому б не влаштувати собі свято з домашнім ягідним зефіром? Це недорогі натуральні ласощі, зроблені своїми руками, без консервантів і барвників! Що може бути краще за душевний подарунок? До того ж зефір – чи не єдиний низькокалорійний і корисний десерт, яким дозволяють себе балувати модні фітнес-тренери. А значить цими ласощами можна насолоджуватися без шкоди фігурі! Звісно, все в рамках розумного! У 100 грамах продукту міститься всього 300 калорій! Але не варто забувати про те, що в ньому присутня велика кількість вуглеводів і цукру.
Зефір (франц. Zéphyr) у перекладі з французької означає “легкий вітерець”. Це не складний кондитерський виріб, який досить просто приготувати в домашніх умовах. Для цього знадобиться всього кілька інгредієнтів – ягідне пюре (або яблучне – у класиці), цукор, яєчний білок і загущувач. Залежно від того, який саме із загусників ви оберете, технологія процесу змінюватиметься. Класичним варіантом є зефір на агар-агарі. Але існують різні рецепти на пектині або желатині. Зефір на ягідному пюре з агар-агаром і натуральним пектином чинить сприятливий вплив на організм – виводить солі важких металів, знижує рівень шкідливого холестерину в крові та покращує травлення! Ще зефір містить дуже корисні для організму речовини – кальцій, фосфор, йод і залізо, а також харчові волокна, які так необхідні нормальному функціонуванню кишечника!
Отже, свято зовсім близько, тому запасаємося улюбленими ягодами у відділі заморозки супермаркету, кондитерськими мішечками та агар-агаром! В ідеалі непогано було б мати кулінарний градусник і кухонні ваги. Адже в кондитерській справі важлива точність, а міра наших бабусь “на око” може призвести до неприємних наслідків! Залишиться справа за малим – зварити сироп і збити ягідну масу з білком до необхідної консистенції. Потім відсадити красиві зефіренки на пергамент і чекати 4-8 годин, поки вони не стабілізуються і не підсохнуть! Ось чекати – це найважчий етап у технологічному процесі приготування чарівних ласощів!
Решту тонкощів і нюансів описано в оригінальному рецепті з покроковими інструкціями та яскравими фотографіями на персональному кулінарному сайті www.baziliks.com.ua.
Смачного, ароматного і теплого вам лютого!
Ваша Ірина