Інгредієнти
-
600 г Борошно пшеничне
-
1 пакетик Дріжджі (сухі)
-
150 г Цукор
-
0,5 ч. л. Сіль
-
120 мл Йогуркласичний без добавок і наповнювачів
-
220 мл тепла Вода
-
1 шт. цедра Лимон
-
50 г Масло вершкове
-
3 шт. Яєчні жовтки2 - у тісто, 1 - для змащування паски
-
1 пакетик Ванільний цукор
-
100 г Родзинки
-
6 ст. л. Цукрова пудра
-
4 шт. Яйце курячедля великодньої випічки - підставки під яйця
-
2 ст. л. Молоко1 - у глазур, 1 - для змащування паски
Як готувати Паска (куліч) за мотивами італійського панеттоне
Прийшла весна і яскраво світить сонечко, а значить не за горами головне православне свято – Світла Христова Неділя або Великдень. Цього дня заведено влаштовувати святкові застілля з Великодньою випічкою, крашанками, салом і різними м’ясними делікатесами.
Паска – це святкова страва в українській кухні, великодня паска – в Росії.
Тому напередодні свята хочу поділитися з вами одним зі своїх найулюбленіших рецептів цієї чудової випічки. Деякі тонкощі для цієї випічки запозичені з рецепта Панеттоне – італійської різдвяної випічки, яка неймовірно смачна, повітряна, ніжна, пориста і волога всередині з хрусткою скоринкою! Про секретний інгредієнт я розповім у самому рецепті! Повірте, що Паска вийде у вас обов’язково, навіть якщо ви до цього не мали позитивного досвіду роботи з дріжджовим тістом. Головний принцип і запорука успіху – дотримання рецептури і дотримання порад, які я постараюся дуже докладно описати в покроковій інструкції до рецепта. Плюс бонус – акуратні подарункові булочки-кошики-тримачі-підставки для великодніх крашанок! Почнемо?
Паска (куліч) за мотивами італійського панеттоне: Покроковий рецепт
1
Виконано
|
Підготуємо необхідні інгредієнти: борошно просіюємо, щоб наситити його киснем для повітряної випічки! Якщо Ви сумніваєтеся в якості свого борошна, то додайте до нього 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю, поліпшивши при цьому його структуру - це перший важливий момент. |
2
Виконано
|
У невеликій мисочці або високій мірній склянці з'єднуємо теплу воду (45 градусів) з половиною цукру (50 грамів) і швидкодіючими дріжджами. Перемішуємо дерев'яною ложкою і накриваємо чистим лляним рушником. Залишаємо в теплому місці без протягів, щоб дріжджі могли запуститися в дію і почати свою активну діяльність із бродіння. Залишаємо на 20 хвилин, щоб на поверхні утворилася дріжджова "шапочка" |
3
Виконано
|
|
4
Виконано
|
З'єднуємо обидві підготовлені суміші та починаємо вмішувати борошно невеликими порціями. Дуже рекомендую на цьому етапі використовувати міксер із насадками для тіста - гаки! Руками вимішувати тісто не дуже зручно - воно не повинно бути забите борошном, а тому і буде липнути до рук - це абсолютно нормально! У цьому і полягає секрет легкості та повітряності цієї випічки! Коли використали все борошно, тісто має зібратися в кулю! Воно стане м'яким і блискучим! Перекладаємо отриману кулю в чисту миску, попередньо змастивши її олією без запаху. Накриваємо рушником і прибираємо миску в тепле місце без протягів, залишаємо на 1-1,5 години для підйому. Дуже зручно для цього використовувати чашу мультиварки, наприклад! |
5
Виконано
|
|
6
Виконано
|
|
7
Виконано
|
Обминаємо тісто, що піднялося, і вмішуємо в нього родзинки. Ділимо на 2 рівні частини, одну з яких відправляємо в спеціальну роз'ємну форму для пасок. У мене діаметр форми 14 см. Наповнювати її потрібно не більше, ніж на 1/3, тісто дуже сильно буде підніматися!!! Якщо використовуєте інші форми, то майте це на увазі, щоб тісто не "втекло" з форми! |
8
Виконано
|
|
9
Виконано
|
|
10
Виконано
|
|
11
Виконано
|
Залишаємо знову в теплому місці без протягів на 1-1,5 години для підйому. Паска має підійти до рівня форми! Це буде знак, що час відправляти деко з Паскою і булочками в розігріту до 175 градусів духовку на 35-45 хвилин. Не забуваємо перед тим, як відправляти деко в духовку, змастити поверхню булочок і Паски яєчним жовтком з 1 ст.л. молока! |
12
Виконано
|
Булочки будуть готові через 25-30 хвилин, їх потрібно буде діставати раніше, а Паску залишаємо допікатися ще на 20-25 хвилин. Готовність Паски перевіряємо тонкою дерев'яною шпажкою. Вона має виходити чистою та сухою із середини виробу. Готову Великодню випічку повністю охолоджуємо на решітці, не забувши витягти Паску з форми, щоб вона не відволожилася з боків!!! |
13
Виконано
|
|
14
Виконано
|
Смачного чаювання!!! |