Інгредієнти
-
Для тіста
-
650 г Борошно пшеничне
-
200 мл Молоко
-
200 г Цукор
-
6 шт. Яйце куряче
-
1 пакетик Дріжджі (сухі)з розрахунку на 650 грам борошна
-
150 г Цукатикурага, родзинки, чорнослив, в'ялена вишня і журавлина, ін.
-
50 мл Коньяк
-
200 г Масло вершкове
-
1 ст. л. Ванільний цукор
-
1 ч. л. Кардамон (мелений)
-
Для декору
-
1 шт. Яєчні білки
-
75 г Цукор
-
1 ст. л. Посипка кондитерська
Як готувати Великодній куліч/Паска із сухофруктами на коньяку
Паска/Великодній куліч із сухофруктами на коньяку виходить неймовірно ароматною. За структурою це тісто виходить максимально наближеним до класичного варіанту звичної паски, але з новим ароматом західної випічки (чомусь у моєму розумінні так склалося). М’якуш у Пасці досить вологий, щільненький, жирний і яскравого жовтого кольору.
Приготуємо?
Великодній куліч/Паска із сухофруктами на коньяку: Покроковий рецепт
1
Виконано
|
Насамперед замочимо вибрані сухофрукти в коньяку. Я використовую курагу, чорнослив, родзинки і в'ялену журавлину. Ви ж можете вибрати набір на свій розсуд і використовувати цукати та горіхи додатково. Але не забуваємо пропорцію та одне з правил вдалої Великодньої випічки - для вказаної кількості інгредієнтів набір із сухофруктів і горіхів має становити не більше 150 грамів. Інакше тісто буде перевантажене наповнювачем і погано підніметься в процесі випічки. |
2
Виконано
|
Тепер приступимо до опари. Для цього прогріємо молоко до 38-40 градусів будь-яким зручним способом. Додаємо до молока швидкодіючі дріжджі, 2 ст.л. цукру і 2 ст.л. борошна. Звертаю увагу на те, що потрібно уважно читати упаковку на дріжджах. Я днями переглянула в одній великій мережі дріжджі і виявила прострочену партію. Але ж багато хто їх купить і залишиться на свята без смачної Великодньої випічки... прикро буде! Тому звертайте увагу на термін придатності - це ДУЖЕ важливий нюанс!!! Перемішуємо опару ТІЛЬКИ дерев'яною ложечкою, дріжджі не люблять холодного заліза, це ще один нюанс при замішуванні тіста для Великодньої випічки! |
3
Виконано
|
|
4
Виконано
|
|
5
Виконано
|
|
6
Виконано
|
|
7
Виконано
|
|
8
Виконано
|
|
9
Виконано
|
|
10
Виконано
|
|
11
Виконано
|
Додаємо борошно, що залишилося, і замішуємо тісто вже руками. Якщо необхідно, то зовсім трохи присипаємо стіл борошном, намагаючись не забити тісто зайвим борошном. Знову прибираємо дріжджове тісто в миску і накриваємо теплим рушником. Прибираємо на 1 годину для повторного підйому в тепле місце без протягів. |
12
Виконано
|
|
13
Виконано
|
Форми з тістом, що піднялося, відправляємо в розігріту до 175 градусів духовку на 60 хвилин. Готовність перевіряємо дерев'яною скіпкою й орієнтуємося на свою духовку. При проколюванні Великодня лучина має виходити сухою і чистою. Виймаємо Великодню випічку з форм і злегка прокочуємо боки по столу, щоб Паска була рівною і не похилилася вбік. |
14
Виконано
|
Залишаємо Великодню паску до повного охолодження. Перед нанесенням приготуємо глазур цукрову або білкову швейцарську меренгу. Можна просто присипати верхівку цукровою пудрою. Обирайте варіант на свій розсуд і смак. |
15
Виконано
|
Смачної всім Паски!!! |