0 0
Великодній  куліч/Паска із сухофруктами на коньяку

Поділіться ним у своїй соціальній мережі:

Або ви можете просто скопіювати і поділитися цим посиланням

Інгредієнти

Відрегулюйте порції:
Для тіста
650 г Борошно пшеничне
200 мл Молоко
200 г Цукор
6 шт. Яйце куряче
1 пакетик Дріжджі (сухі) з розрахунку на 650 грам борошна
150 г Цукати курага, родзинки, чорнослив, в'ялена вишня і журавлина, ін.
50 мл Коньяк
200 г Масло вершкове
1 ст. л. Ванільний цукор
1 ч. л. Кардамон (мелений)
Для декору
1 шт. Яєчні білки
75 г Цукор
1 ст. л. Посипка кондитерська

Додайте в закладки

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Великодній куліч/Паска із сухофруктами на коньяку

Особливості:

    Інгредієнти

    • Для тіста

    • Для декору

    Як готувати Великодній куліч/Паска із сухофруктами на коньяку

    Поділитися

    Паска/Великодній куліч із сухофруктами на коньяку виходить неймовірно ароматною. За структурою це тісто виходить максимально наближеним до класичного варіанту звичної паски, але з новим ароматом західної випічки (чомусь у моєму розумінні так склалося). М’якуш у Пасці досить вологий, щільненький, жирний і яскравого жовтого кольору.

    Приготуємо?

    Великодній куліч/Паска із сухофруктами на коньяку: Покроковий рецепт

    1
    Виконано

    Насамперед замочимо вибрані сухофрукти в коньяку. Я використовую курагу, чорнослив, родзинки і в'ялену журавлину. Ви ж можете вибрати набір на свій розсуд і використовувати цукати та горіхи додатково. Але не забуваємо пропорцію та одне з правил вдалої Великодньої випічки - для вказаної кількості інгредієнтів набір із сухофруктів і горіхів має становити не більше 150 грамів. Інакше тісто буде перевантажене наповнювачем і погано підніметься в процесі випічки.

    2
    Виконано

    Тепер приступимо до опари. Для цього прогріємо молоко до 38-40 градусів будь-яким зручним способом. Додаємо до молока швидкодіючі дріжджі, 2 ст.л. цукру і 2 ст.л. борошна. Звертаю увагу на те, що потрібно уважно читати упаковку на дріжджах. Я днями переглянула в одній великій мережі дріжджі і виявила прострочену партію. Але ж багато хто їх купить і залишиться на свята без смачної Великодньої випічки... прикро буде! Тому звертайте увагу на термін придатності - це ДУЖЕ важливий нюанс!!! Перемішуємо опару ТІЛЬКИ дерев'яною ложечкою, дріжджі не люблять холодного заліза, це ще один нюанс при замішуванні тіста для Великодньої випічки!

    3
    Виконано

    Накриваємо мисочку харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце без протягів на 30 хвилин, щоб дріжджі запустилися в дію і на поверхні молока утворилася дріжджова пінна "шапочка".

    4
    Виконано

    Підготуємо інгредієнти для наступного етапу. Усі інгредієнти для дріжджового тіста мають бути однієї температури - кімнатної. Тісто не любить перепаду температур і може погано піднятися при недотриманні цих правил!

    5
    Виконано

    Вершкове масло з'єднуємо з цукром, що залишився від опари, і додаємо ванільний цукор. Добре збиваємо масу міксером до кремового та повітряного стану.

    6
    Виконано

    Жовтки відокремлюємо від білків і додаємо по 2 штуки в масляну масу, щоразу добре перемішуючи міксером на середній швидкості.

    7
    Виконано

    Після введення всіх жовтків отримуємо пишну, повітряну та яскраво-жовту масу. Додаємо мелений кардамон і добре перемішуємо вже дерев'яною лопаткою.

    8
    Виконано

    До цього часу опара вже утворила дріжджову "шапочку" і її підмішуємо до масляної маси.

    9
    Виконано

    Додаємо до отриманого тіста половину борошна і дерев'яною ложкою замішуємо рідкувате тісто. Накриваємо його харчовою плівкою або рушником, попередньо змоченим у гарячій воді та добре віджатим. Прибираємо в тепле місце без протягів на 1 годину, щоб тісто збільшилося в об'ємі мінімум у 2 рази.

    10
    Виконано

    Через годину обминаємо тісто і додаємо до нього замочені в коньяку сухофрукти з коньяком.

    11
    Виконано

    Додаємо борошно, що залишилося, і замішуємо тісто вже руками. Якщо необхідно, то зовсім трохи присипаємо стіл борошном, намагаючись не забити тісто зайвим борошном. Знову прибираємо дріжджове тісто в миску і накриваємо теплим рушником. Прибираємо на 1 годину для повторного підйому в тепле місце без протягів.

    12
    Виконано

    Через годину обминаємо дріжджове тісто, що підійшло, і розкладаємо по формах, змащених вершковим маслом, наповнюючи їх не більше, ніж на половину об'єму. Ще раз накриваємо рушником форми і залишаємо їх на 30 хвилин для підйому.

    13
    Виконано

    Форми з тістом, що піднялося, відправляємо в розігріту до 175 градусів духовку на 60 хвилин. Готовність перевіряємо дерев'яною скіпкою й орієнтуємося на свою духовку. При проколюванні Великодня лучина має виходити сухою і чистою. Виймаємо Великодню випічку з форм і злегка прокочуємо боки по столу, щоб Паска була рівною і не похилилася вбік.

    14
    Виконано

    Залишаємо Великодню паску до повного охолодження. Перед нанесенням приготуємо глазур цукрову або білкову швейцарську меренгу. Можна просто присипати верхівку цукровою пудрою. Обирайте варіант на свій розсуд і смак.
    Мені подобається цукрова лимонна глазур (3 ст.л. цукрової пудри + 1,5 ст.л. лимонного соку) або швейцарська меренга. Один білок з'єднуємо у вогнетривкій мисочці з 3 ст.л. цукру і встановлюємо на парову баню. Збиваємо міксером протягом кількох хвилин, поки не отримаємо густу і тягучу глазур. Отриманою масою обмазуємо остиглу випічку і прикрашаємо цукровою посипкою або цукатами.

    15
    Виконано

    Смачної всім Паски!!!

    Розріз у Пасочки виходить ось таким дрібнопористим, ароматним і вологим, пригощайтеся!

    Андрей

    Рецепт: Веррины с манго, курицей и грейпфрутовой заправкой
    попередній
    Веррини з манго, куркою та грейпфрутовою заправкою
    Диетический суп с белыми грибами. Рецепт от Ирины Рудневской
    наступний
    Овочевий суп із білими грибами
    Рецепт: Веррины с манго, курицей и грейпфрутовой заправкой
    попередній
    Веррини з манго, куркою та грейпфрутовою заправкою
    Диетический суп с белыми грибами. Рецепт от Ирины Рудневской
    наступний
    Овочевий суп із білими грибами

    Додайте свій коментар