Інгредієнти
-
700 г Борошно пшеничне
-
1 пакетик Дріжджі (сухі)
-
250 мл Молоко
-
100 г Сметана
-
220 г Цукор
-
2 пакетика Ванільний цукор
-
0,5 ч. л. Сіль
-
150 г Масло вершкове
-
4 шт. Яйце куряче
-
150 г Цукатисухофрукти, цукати, горіхи тощо.
-
75 г Цукрова пудра
-
для декору Посипка кондитерська
Як готувати Заварний великодній куліч
Куліч на заварному тісті – це найкласичніша Великодня випічка в моєму розумінні символу Святого Воскресіння. М’якуш виходить дуже вологим, розсипчастим, жовтеньким і ароматним! Така Паска довго не черствіє і залишається свіжою щонайменше протягом 3-5 днів! Мені Паска за цим рецептом дуже нагадує бабусину паску, яка так знайома багатьом із дитинства.
Заварний великодній куліч: Покроковий рецепт
1
Виконано
|
Підготуємо необхідні інгредієнти та відміряємо потрібну кількість борошна, цукру, вершкового масла та молока. Борошно перед застосуванням просіваємо 2 рази, насичуючи його киснем і позбавляючись зайвих домішок. |
2
Виконано
|
|
3
Виконано
|
|
4
Виконано
|
Молоко, що залишилося, злегка прогріваємо до 37-40 градусів, додаємо в нього 1 ст. л. цукру і сухі швидкодіючі дріжджі. Добре перемішуємо дерев'яною лопаткою і залишаємо на 10 хвилин, щоб дріжджі почали діяти і на поверхні утворилася дріжджова "шапочка". |
5
Виконано
|
|
6
Виконано
|
|
7
Виконано
|
У жовткову масу вводимо дріжджову опару і масу зі збитих білків зі сметаною і вершковим маслом. Добре все перемішуємо вінчиком і додаємо остигле заварне тісто. Добре все перемішуємо, намагаючись максимально розбити грудочки від заварного тіста. Але сильно не перестарайтеся, бо позбутися їх повністю не вдасться. |
8
Виконано
|
|
9
Виконано
|
Викладаємо кулю з тіста в миску, змащену олією, накриваємо чистим сухим рушником і прибираємо в тепле місце без протягів на 1,5 години. За цей час готуємо начинку, яку ми плануємо використовувати у Великодній випічці. Ізюм можна акуратно промити і просушити на паперовому рушнику. Якщо використовуєте цукати, їх можна злегка порубати гострим ножем до дрібніших кубиків. Чорнослив і курагу теж нарізаємо невеликими кубиками. Горіхи рубаємо або пробиваємо в блендері до великої крихти - за бажанням! |
10
Виконано
|
Викладаємо тісто в змащені вершковим маслом форми, наповнюючи їх не більше, ніж на 1/3 об'єму. Тісто буде сильно збільшуватися в об'ємі під час випікання. Залишаємо на 45 хвилин для вистоювання в теплому місці без протягів, не забуваємо накрити рушником, щоб тісто не обвітрювалося. |
11
Виконано
|
|
12
Виконано
|
Готова випічка дуже легко відходить від стінок форм, тому витягуємо Пасочки з форм ще гарячими, щоб їхні боки не стали вологими від форми. Залишаємо на решенці до повного охолодження. |
13
Виконано
|