0 0
Заварний великодній куліч

Поділіться ним у своїй соціальній мережі:

Або ви можете просто скопіювати і поділитися цим посиланням

Інгредієнти

Відрегулюйте порції:
700 г Борошно пшеничне
1 пакетик Дріжджі (сухі)
250 мл Молоко
100 г Сметана
220 г Цукор
2 пакетика Ванільний цукор
0,5 ч. л. Сіль
150 г Масло вершкове
4 шт. Яйце куряче
150 г Цукати сухофрукти, цукати, горіхи тощо.
75 г Цукрова пудра
для декору Посипка кондитерська

Додайте в закладки

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Заварний великодній куліч

Паска на заварному тісті

Особливості:

    Інгредієнти

    Як готувати Заварний великодній куліч

    Поділитися

    Куліч на заварному тісті – це найкласичніша Великодня випічка в моєму розумінні символу Святого Воскресіння. М’якуш виходить дуже вологим, розсипчастим, жовтеньким і ароматним! Така Паска довго не черствіє і залишається свіжою щонайменше протягом 3-5 днів! Мені Паска за цим рецептом дуже нагадує бабусину паску, яка так знайома багатьом із дитинства.

    Заварний великодній куліч: Покроковий рецепт

    1
    Виконано

    Підготуємо необхідні інгредієнти та відміряємо потрібну кількість борошна, цукру, вершкового масла та молока. Борошно перед застосуванням просіваємо 2 рази, насичуючи його киснем і позбавляючись зайвих домішок.
    Нагадую, що для дріжджового тіста всі інгредієнти мають бути однієї температури - кімнатної або навіть теплішої. Дріжджове тісто не любить різких перепадів температур, від цього залежить його якість і підйом дріжджів. Масло вершкове та яйця дістаємо з холодильника мінімум за 2 години.

    2
    Виконано

    У сотейник наливаємо 200 мл молока і додаємо 50 грамів вершкового масла. Ставимо на вогонь і доводимо до повного розчинення вершкового масла та кипіння.

    3
    Виконано

    Знімаємо сотейник з вогню і вводимо 3 ст.л. борошна, добре все перемішуємо, щоб позбутися грудочок, заварюємо тісто. Залишаємо масу до повного охолодження.

    4
    Виконано

    Молоко, що залишилося, злегка прогріваємо до 37-40 градусів, додаємо в нього 1 ст. л. цукру і сухі швидкодіючі дріжджі. Добре перемішуємо дерев'яною лопаткою і залишаємо на 10 хвилин, щоб дріжджі почали діяти і на поверхні утворилася дріжджова "шапочка".
    Перед використанням сухих швидкодіючих дріжджів уважно читаємо інструкцію - на яку кількість борошна розрахована упаковка дріжджів. Виходячи з цього, робимо перерахунок і використовуємо ту кількість, яка знадобиться для 700 грамів борошна.

    5
    Виконано

    Яєчні жовтки відокремлюємо від білків, додаємо до них половину цукру, ванільний цукор і сіль. Добре розтираємо вінчиком до білого кольору.

    6
    Виконано

    В іншій мисочці збиваємо 3 білки з цукром, що залишився, до утворення піни. Білок, що залишився, нам стане в нагоді вже для декору Пасочок, будемо робити глазур зі швейцарської меренги!
    Додаємо сметану і розтоплене вершкове масло. Добре все перемішуємо.

    7
    Виконано

    У жовткову масу вводимо дріжджову опару і масу зі збитих білків зі сметаною і вершковим маслом. Добре все перемішуємо вінчиком і додаємо остигле заварне тісто. Добре все перемішуємо, намагаючись максимально розбити грудочки від заварного тіста. Але сильно не перестарайтеся, бо позбутися їх повністю не вдасться.

    8
    Виконано

    Підмішуємо в кілька прийомів просіяне борошно і вимішуємо дуже м'яке, податливе, злегка липнуче до рук і гладке тісто. Намагаємося зайвого борошна не підсипати, щоб не забити дріжджове тісто!!!

    9
    Виконано

    Викладаємо кулю з тіста в миску, змащену олією, накриваємо чистим сухим рушником і прибираємо в тепле місце без протягів на 1,5 години. За цей час готуємо начинку, яку ми плануємо використовувати у Великодній випічці. Ізюм можна акуратно промити і просушити на паперовому рушнику. Якщо використовуєте цукати, їх можна злегка порубати гострим ножем до дрібніших кубиків. Чорнослив і курагу теж нарізаємо невеликими кубиками. Горіхи рубаємо або пробиваємо в блендері до великої крихти - за бажанням!
    Тісто, що підійшло, викладаємо на стіл, обминаємо і вмішуємо начинку.

    10
    Виконано

    Викладаємо тісто в змащені вершковим маслом форми, наповнюючи їх не більше, ніж на 1/3 об'єму. Тісто буде сильно збільшуватися в об'ємі під час випікання. Залишаємо на 45 хвилин для вистоювання в теплому місці без протягів, не забуваємо накрити рушником, щоб тісто не обвітрювалося.
    Зазначеної кількості інгредієнтів вистачає на дві великі Пасочки вагою 850-900 грамів кожна. Мої форми 14 см у діаметрі. Тому майте цей момент на увазі при виборі форм і плануючи кількість Великодньої випічки.

    11
    Виконано

    Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 60 хвилин. Готовність перевіряємо довгою дерев'яною лучиною, протикаючи нею в саму середину паски. Меншим формам знадобиться на випікання менше часу. Орієнтуйтеся у випіканні Пасочок на свою духовку.

    12
    Виконано

    Готова випічка дуже легко відходить від стінок форм, тому витягуємо Пасочки з форм ще гарячими, щоб їхні боки не стали вологими від форми. Залишаємо на решенці до повного охолодження.
    Приступимо до приготування глазурі. У цьому варіанті мені хочеться використовувати швейцарську меренгу. У вогнетривкій мисочці з'єднуємо білок, що залишився, з цукровою пудрою. Встановлюємо мисочку на парову баню і збиваємо міксером на середніх обертах до густої і стійкої маси.
    Обмазуємо глазур'ю остиглі Великодні паски і прикрашаємо цукровою посипкою або цукатами з горіхами на свій розсуд. Залишаємо на 1-2 години, щоб глазур добре застигла. Наша Великодня випічка готова!

    13
    Виконано

    Ось такий смачний розріз виходить у заварної Пасочки, пригощайтеся!
    Приємного апетиту!!! З прийдешнім святом Світлого Воскресіння!!!

    Андрей

    Бездрожжевая Паска / Пасхальный кулич
    попередній
    Бездріжджова Паска / Великодній куліч
    Здобний куліч/паска без замісу
    наступний
    Здобний куліч/паска без замісу
    Бездрожжевая Паска / Пасхальный кулич
    попередній
    Бездріжджова Паска / Великодній куліч
    Здобний куліч/паска без замісу
    наступний
    Здобний куліч/паска без замісу

    Додайте свій коментар