Інгредієнти
-
1 кг Алича
-
500 мл Вода
-
100 г Цукор
-
1 ст. л. Сіль
-
10 г Петрушка
-
10 г Кріп
-
10 г Кінза
-
10 г М'ята
-
1 голівка Часник
-
1/2 шт. Перець чилі
-
4 ст. л. Олія оливкова
-
1/2 ч. л. Перець червоний (мелений)
-
1/2 ч. л. Коріандр (мелений)
-
1/2 ч. л. Зіра
Як готувати Соус Ткемалі, ідеальний до м’яса
Ткемалі – традиційний грузинський соус, який подають до риби, будь-якого м’яса і птиці, картопляного гарніру і макаронних виробів. Готується соус зі слив ткемалі (нам вони відомі як алича) з додаванням великої кількості зелені, часнику і перцю чилі. Співвідношення прянощів і перцю можна змінювати на свій смак, і тоді ви зможете приготувати ткемалі за своїм індивідуальним смаком.
Я пропоную випробувати варіант, який я отримала методом проб і помилок! Оцініть, що вийшло?
Соус Ткемалі, ідеальний до м’яса: Покроковий рецепт
1
Виконано
|
|
2
Виконано
|
Викладаємо аличу у велику каструлю з товстим дном і заливаємо водою до рівня злив (мені знадобилося близько 500 мл). В оригінальному варіанті дехто рекомендує заливати гранатовим соком... Але в мене такого не виявилося, тому я залила просто водою - все вийшло чудово! Ставимо на сильний вогонь і варимо до кипіння і розм'якшення аличі. |
3
Виконано
|
|
4
Виконано
|
Уварюємо масу протягом 35-40 хвилин, щоб отримати потрібну консистенцію густої сметани. Додаємо цукор, сіль, мелений коріандр, зіру, подрібнені зелень, часник і перець чилі. Я варила одразу 3 кг, тому брала 1 перець чилі та 1 ч. л. червоного меленого перцю. |
5
Виконано
|
Варимо ткемалі ще 5 хвилин, щоб він "потоваришував" із травами, і розливаємо по стерильних баночках або пляшечках. Намагаємося використовувати невеликі об'єми посуду (оптимально 250 мл), щоб довго не зберігати відкоркований ткемалі. Покриваємо поверхню соусу рослинною (у моєму випадку - оливковою) олією, щоб він добре зберігався і не цвів у банці. Повністю охолоджуємо соус, не перевертаючи баночки та пляшечки. |
6
Виконано
|
Приємного апетиту!!! |